duminică, 25 octombrie 2009

Generatia vinovata din fabricatie...


"Avem o tara.
Cum procedam?"
Asta se intrebau acum niste ani buni niste baieti care au facut unul din putinele exemple ziaristice cu sira spinarii de dupa revolutie. Desigur, pina la un punct. In care banul le-a doborit si lor morala.
Insa raspunsul e simplu. Trist de simplu.
"Cu tara asta nu mai avem cum proceda..."
***
Un baiat foarte talentat, si intamplator un vechi amic, a lansat ieri in blogosfera eternul vaiet al generatiei mele:
"M-am saturat sa fac parte dintr-o generatie de sacrificiu..."
Asta a inspirat urmatoarea aberatie...
***
Sintem un subprodus al generatiei de aor.
Aparut in momentul in care un Dibaci Carmaci s-a prins ca generatia de aor incepe sa devina prea de aor ca sa se mai puieze. Isi autoajungeau. Asa ca Dibaciul Carmaci a dat un Decret(un fel de ordonanta de urgenta) prin care condamna generatia respectiva la suprapuiere. Adica, dintr-o rata demografica normala s-a sarit la un fel de...replicare. Xerox Copiers.
Ne-am nascut.
Erau vremurile inaintea celebrei vizite in China, deci Preafericitul inca nu se prinsese prea bine ca adevaratul spil al comunismului era Interzicerea. Nu a fost o problema pentru el. A plecat in China si a aflat.
Asa ca, pe vremea cind am fost dati la cresa/gradinita, treaba a inceput sa se subtieze, pe linie de mancare/cultura.
Si au luat mare avint inregimentarile.
Am fost indemnati sa devenim "soimi". La o varsta la care generatia noastra ar fi fost fericita in a fi inregistrati ca porumbei, pentru a ne putea juca in liniste in locul invatatului papagaliceste de poezii patriotico-comuniste. Insa trebuia sa fim "soimi". Intr-o tara care atunci avea doar corbi. Din care pina azi s-au pastrat doar niste amarite de ciori.
Au mai trecut niste ani. Parintii ne-au dat la scoala. Perioada de mare avint social altfel. S-a construit enorm atunci, caci si generatia noastra trebuia bagata la staul. Sclavii trebuiau invatati cum sa fie sclavi. Si mai ales invatati sa iubeasca starea asta. Deci, am fost facuti pionieri. Pe atunci nu ne intrebam prea des, dar dupa ce am invatat sensul cuvintului, am inceput sa ma intreb: pionierat in ce? In docilitate, scavie, mizerie? Pionierat in supravietuire intr-o tara potrivnica vietii? Dar lumea noastra era inca insorita. Inca era Mihaela la o ora decenta la TV, in fiecare zi.
***
Iar in tara nu se intimpla nimic. Totul devenea tot mai plat. Iar alesii generatiei de aor lucrau tot mai cu folos intru prabusirea totala, spre victoria finala. Prin infiltrarea prostilor mult mai prosti decit generatia care conducea atunci. In anii aia a aparut conceptul atit de drag a acelei generatii..."Ne facem ca muncim".
***
Gimnaziu. Ciresarii. Pistruiatul. Comisarul Paraipan. Canalul Dunare-Marea Neagra( tabara permanenta de recreeatie si meditatie politica)-trebuia scapat de cei care mai aveau o sclipire de gindire cumva, nu?. Poezii, literatura, filme, toate indreptate inspre un singur lucru: "cresteti ca sa munciti". primele ore de "practica", in care invatai sa fii util, adica, evident, sa muncesti. Ca necalificat. Furnica.
***
Incepe bataia vintului. Prin buzunare, stomac si chiar prin creier. Apar diversi "regi", cu denumiri ciudate, locale: "sef de restaurant", "vanzator la alimentara", "sef de cantina", "vames", "militian". Si un cantec dragut: "Partidu' mintee! Partidu' minteee! Partidu' minteee luuuminaaaataaaaaa!". Iar generatia de aor incepe sa culeaga "roadele". Adica primii membri incep sa iasa la pensie.
***
Liceu. Blugi. Adidasi Puma. Fete. Praf in ochi la greu. Pentru cei nefericiti, UTC. Adica doua ore in plus, absolut inutile, pe saptamina, la scoala. "Practica" a devenit agricola, pe linga cea pe meserii. Adica, ca in celebrul banc cu Bula care are SIDA, generatia noastra trebuia sa se invete cu pamintul, si sa se obisnuiasca cu conceptul de "sclav pe plantatie" . Pe linie "'telectuala" s-a aplicat un x10 la indoctrinare si propaganda. Doamne, inca 10 ani, si, in stilul ala, cartile de istorie ar fi inceput asa: "Burebista, originile statului Comunist, antiimperialist si neatirnator". Adica dacii nu "atirnau". Furau. Romania libera, noaptea, la radio. Pink Floyd-The Wall. Mocnea... Adica, eram indemnati sa mocneasca. Generatia de aor s-a prins ca exista moduri mai profitabile deci comunismul practicat de Preafericit. Capii caracatitei nu erau din generatia lor. Iar noua ni se introducea tot mai adinc in capatini conceptul apartenentei de Plantatie.
***
S-au suparat pe popa Tokes. Contrar legendei, si conform unor pareri avizate pe plan religios local, nu pentru anticomunism. Ci pentru vina de-a fi cotzait niscai sotii de oameni bine situati politic din parohie. Care au considerat ca pentru el exista si inscenari. Si o Harghita indepartata, in epoca de piatra situata. Asa ca l-au denuntat politic, chiar daca i-ar fi rupt gitul pe marunt, pentru infractiuni de natura sexuala asupra doamnelor. Iar Ilici Bergovici a considerat ca e momentul si orasul oportun pentru a incepe tragerea covorului de sub picioarele Preafericitului. Iar generatia de aor a preluat fraiele. S-au privatizat, sa ajunga la bani. S-au pensionat, ca sa aiba parte de fructele unei vieti petrecute in prabusirea unei tari, betii si lipsa de activitate. Ca sa nu zic furt. Nirvana salamului de Sibiu, cascavalului si cozonacului de la Leonida a fost atinsa.
***
Iar generatia noastra a ajuns in deplinatatea fortei ei de munca. Plantatia era acolo, ne astepta. A inceput ideea ca noi ar trebuii sa tragem pe dreapta prin munca, pentru viitorul capitalist al tarii. Tara, stat, care e insasi generatia de aor.
***
Si uite asa, ne-am ales cu un Ilici. Cu un Vadim. Cu un Tap.
N-ar fi fost nimic. Daca pe linga astia nu ne-am fi ales fiecare cu o tura de cocoase, reprezentata de pensionarii generatiei de aor. Inutil, dar buni consumatori si rapid votatori. Ca intotdeauna. Doar il sustin pe cel ce "le da". Asta au facut o viata. Au stat sa li se "dea". Nu-i mai stringe dumnezeu o data? Caci daca exista o dreptate cereasca, Iadul are deja canalul propriu Dunare-Marea Neagra, pregatit pentru generatia virtuoasa. Cu baraci cu tot. Deoarece "clasa muncitoare merge in rai". Unde vor manca numai salam cu soia. Pe saturate.
***
Insa generatia de aor s-a prins ca Generatia de Sclavi nu va perpetua sistemul. Asa ca a creeat o noua generatie de aor. Cum nu putea sa o denumeasca la fel, si pentru a nu exista confuzii, a denumit-o Generatia PRO. Care, cu indemnul si concursul generatiei de aor, si-a dezvoltat pasiuni marine. Nautice. Deci, a adus un carmaci. Un marinar. Mie Popeye mi-a parut intotdeauna prost. Generatia de aor aduleaza un lucru la el, Generatia PRO ignora un lucru, iar Generatia Vinovata uita un lucru esential la el. Pe acest parsiv l-a bagat Iliescu in politica. Pe baza de origine sanatoasa. Si sociala, si profesionala. Iar contrar prafului in ochi, omul nu face decit sa imbrace niste metode vechi in haine noi. Oamenii nu se schimba. Invata doar cum sa dea o alta fata si aparenta metodelor vechi. Si naravurilor la fel de vechi.
***
In comert, Brandurile de traditie adopta label uri de gen "Since year xxxx...". Romaniei actuale ii poate fi alaturat un singur Label:"Mimam Reforma din 1989". Am putea exporta Mima ca produs national. Si am putea face o scoala de "Mima Politica". Am face bani si traditie. Toata lumea a treia ar face facultatea in Romania. Din nou.
***
Nu pot zice ca m-am saturat sa fac parte din generatia mea. Generatia in sine NU mai vrea sa fie Generatia Vinovata. Si daca poti dori ceva ce sa se apropie de justitie sociala, generatia mea ar dori profunde impachetari cu namol, chiar si la Techirghiol, generatiei de aor, cu tot cu algocalminele ei obtinute pe voturi. Nu de alta, dar ar cam fi cazul ca generatia in cauza sa inceapa sa se obisnuiasca cu pamintul.
Nu de alta, dar generatia mea ar cam vrea sa rastoarne ideea ca "cu tara asta nu mai avem cum proceda"...
***
Ne asteapta niste alegeri. Care vor ruina si ce a mai ramas din tara asta. Considerind asta, inca mergem la vot in ideea ca alegem cel mai mic rau? Chiar nu e capabila tara asta sa produca un candidat care sa sara din categoria relelor?
***
Mentionez ca cele scrise reprezinta un punct de vedere subiectiv. Dar al dracului de real...

2 comentarii:

  1. Ieri m-am intilnit co fosta soacra.M-a intrebat cu voce soptita(nestiind daca se mai pot pune asemenea intrebari unei ex-nore):'Cu cine votezi?' "Inca nu stiu daca votez sau nu".A prins curaj si a inceput sa-mi dea sfaturi,ca pe vremurile vechi:"TREBUIE sa votezi cu Crin Antonescu!" "De ce?"intreb eu."Fiindca asa ne-au spus noua la biserica!" Si atunci m-am horatit sa nu mai votez deloc.Fiindca orice as face,din cauza spiritului de "turma",va iesi din nou un mare c...t!Nu ai ce astepta sa mai faci ceva cu Romania atita timp cit omul alege in mod automat fiindca "TREBUIE" sa iasa ce a zis popa nu pentru ca SIMTE ca poate cel pe care l-a ales il poate face sa nu-i para rau ca s-a nascut pe-aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu voi merge la vot! Dar nu convingerile politice ma fac sa merg, nu, in niciun caz, ci dimpotriva, voi merge sa-mi exercit dreptul de a anula acest vot, de a nu-i lasa pe nemernicii astia sa-l foloseasca in favoarea lor prin frauda! IL VOI ANULA SI GATA! Veti spune: "ei si? daca -l anulezi, ce? Care-i faza? Tot vor veni la putere!"Asa este , dar macar stiu ca n-am participat la aceasta mojicie, ca nu am pus o caramida in plus la vilele lor si ale copiilor lor, cel putin nu voit....

    RăspundețiȘtergere