marți, 26 ianuarie 2010

O vaga dorinta...


Din ce in ce mai des, din partea tuturor, aud un fel de slogan: "Avem nevoie de schimbare!" La oamenii de pe strada. La politicieni. La copii. La toti. Totusi, de unde se doreste aceasta schimbare? Cum se doreste a se schimba lucrurile? Cu cine sa se schimbe? In ce sa se schimbe?
E un pic hilara aceasta dorinta a romanului. Deoarece, in 20 de ani, am apucat cu toti sa vedem ce ar insemna ea.
Sa o luam un pic pe capitole, in ordine inversa, de sus in jos.
Politica:
Avem de fapt 3 partide importante. PDL, PSD si PNL. Dominate de aceleasi gasti, aproape, de 20 de ani. Exceptiile le face mortalitatea. Iar unii politicieni consacrati afirma ca se simte nevoia de noi partide. Ba ca de stanga, ba ca de dreapta. Intr-un fel au dreptatea lor. Divizia B politica nu asteapta la nesfarsit ascendenta la ciolan. Cel mai bun exemplu e Ceaushoglu. Motivele sint la fel de simple ca si insasi meseria de Politician rRoman. Cei vechi au furat atit incit cei noi nu mai pot fura linistit sub dominatia acestora. Bate prea tare la ochi. Caci asta e de fapt scopul final. NU faceti greseala sa credeti altceva, in aceasta tara nu exista doctrine, linii politice de partid, ci doar orientari oportuniste ale punctelor de vedere. Deci, indiferent de partid, declaratiile au fost, sint, si vor fi doar praf in ochi. Nu exista nici macar un singur politician rRoman care sa puna pe primul loc tara. Mai mult, sint fluturate pe fata INTERESELE DE PARTID. De unde privesc eu, asta inseamna un fel de Cosa Nostra, declarata pe fata. Deci, ce nevoie am avea de aceeasi Marie? Se schimba ce si cu cine? Vechea garda de hoti satui cu unii mai tineri, mai necompromisi, dar mai lacomi? Nu, ma tem ca nu avem nevoie de asta.
Oamenii:
"Sa se modifice, dar sa nu se schimbe nimic". Dixit. Definitia rRomanului. Lipsa de schimbare inseamna de fapt zacutul cu orice pret inca niste ani. NU poti sa iti revii ca natiune, daca vezi lucrurile asa. Pur si simplu nu se poate. NU poti traii la nesfarsit din bani imprumutati. Oriunde te uiti, social vorbind, e aceeasi problema: cit mai multi bani, si fara munca. Patronul vrea ca banii sa vina de la sine, el doar sa deschida seiful. Muncitorul vrea sa se culce azi, iar maine salteaua sa fie plina de bani. Toti vor asta AZI. E considerat un drept nativ sa PRIMESTI. Iar fuga de munca e considerata un drept la fel de nativ si primordial. Aproape o obligatie. Se schimba ce e acum cu turma de oi adulata de bobor, care nici nu castiga, dar mai presus de orice, nici nu muncea? Ma tem ca nu avem nevoie de asta.
Economia:
Noi dorim o economie fara platitori, din punctul de vedere al patronatului. Ca sa ai platitori, trebuie sa ai salarii. Nici macar Statul nu iti poate lua un leu, daca TU NU IL AI. Te poate inchide. Dar Leul ala amarit tot nu il poate lua. Pina si hotii s-au rarit pe la noi. Mor de foame. Desigur, cercurile de afaceri rRomane nu pot fi strinse cu usa, pentru ei libertatea e la distanta de un bilet de avion. Si e game over. Cei mari au deja atita incit 8-10 generatii nu pot cheltui, chiar daca ar juca zilnic la Monaco si ar schimba curvele de doua ori pe zi. Iar cum nici o lipitoare nu o sa suga cu masura, nici ei nu vor gandi pe termen lung. Oamenii iau insa exemplu. Si vor si ei acelasi lucru. BANII. AZI. GRATIS. Sa ne intoarcem iar la perioada in care doar cei mai alesi dintre alesi aveau dreptul sa manince? Nu, nici de asta nu avem nevoie.
Si atunci ce ne ramine de facut?
Noua ne trebuie un Super-Erou, dupa modelul Marvel american. Insa, cum toti cei consacrati sint ocupati, va trebuii sa ne creem unul. Nu putem astepta sa faca asta Vestul sau Americanii, Legendele Urbane locale oricum nu le intelege nimeni. Iar pentru lumea civilizata ele intra la capitoul povesti de groaza.
Sa ne inspiram eroul dupa modelul american, ca e la moda. Il vom numi... hmmm, sa zicem Captain rRomanica. Va avea o groaza de Super-Puteri. Ca dupa cum urmeaza:
Va putea sa fie peste tot in acelasi timp, ca sa poata lucra in locul tuturor romanilor.
Va putea sa traiasca fara mancare, ca sa nu cheltuie din bani, si sa-i poata da pe toti boborului.
Va fi imun la boli, ca sa nu poata chiuli de la munca.
Va avea ca hobby curatenia.
Va putea transforma apa in vodca curata. Va putea transmuta materia, in asa fel incit sa-i poata face romanului la comanda vile, masini, si chiar curve.
Va tine cu Steaua.
Va purta trening Mike, Adibas sau Plima.
Si va asculta numai Gutza, distrugind orice alta forma de arta.
Se va caca mititei si va pisa vin, sa poata servi instant doritorii.
Va avea insa un defect partial. Orbul gainilor la hoti si politicieni.
Si, mai presus de orice, va fi prieten cu Mircea Badea si Dan Diaconescu.
Nu, nu va umbla cu pene in fund si nici nu va incarunti.
Iar strigatul lui de lupta va fi "Oooof, viata meaaaaa!"
***
Your Fuckin' Friendly Neighbour, Captain rRomanica!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu