luni, 22 februarie 2010

Gimme fucking hope... Jo'Anna


Pe Money.ro a aparut un interviu cu Sebastian Vladescu. In care vel-ministrul Finantelor rRomane explica ce si cam cum ar vrea el sa faca. O sa comentez absolut tendentios si cu rea intentie acest interviu, asa cum si merita, de fapt. Caci reaua intentie a statului fata de cetatean in general, si a Ministerului de Finante in particular, e ceva clar si dovedit. Cum ei, asa si eu...
***

Ce aveţi de gând să faceţi cu sistemul fiscal anul acesta?

Sistemul de taxe si impozite rămâne neschimbat cu excepţia impozitului minim care va fi transformat în impozit forfetar. Va fi aplicat doar în acele domenii cu risc de evaziune foarte mare.

În rest nu se schimbă nimic...

...în rest nu se schimbă nimic.

Bun. Sa inteleg ca statul alege varianta impozitului forfetar in loc sa isi faca treaba si sa adune taxe, sa combata evaziunea? Ok. Atunci de ce puii mei mai platim diverse institutii care ar trebui sa se ocupe de asta, care au angajati care si-au facut vile pe salarii de aici?

Vă gândiţi deja la 2011? În sens fiscal.

)...)Avem un sistem de taxe şi impozite care nu este adecvat unei ţări europene. Avem trei milioane şi ceva de plătitori, care susţin 18 milioane de beneficiari.

Oare de ce? Si a cui e vina? Si de ce nu se face nimic REAL spre o rezolvare a situatiei?

Bun. Atunci care este soluţia pentru modernizarea taxării. Aţi spus până acum ce nu se poate face.

Soluţia este complicată. Trebuie să ne uităm din mai multe unghiuri. Încerc unul, aleatoriu. Impozitarea agriculturii:terenul agricol, munca în agricultură, produsul agricol. E o zonă în care în mod cert România este deficitară.

Apoi, un sistem coerent de... încerc să găsesc un limbaj care să nu sperie. Pentru că mi-e foarte frică de ce interpretare puteţi să daţi.

E un interviu, nu putem să-i dăm nici o interpretare

Nu, nu, nu. Dumneavoastră publicaţi ceva în interviu şi apoi comentariile la ceea ce a apărut sunt de zece ori mai periculoase.

Există diverse forme de venit în România, printre care şi pensiile. Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează.
Că de aia funcţionează statul social.

Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB.

Aş vrea să devină dezbatere publică: trei milioane şi ceva de plătitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%.

Păi impozitarea pensiei ar rezolva ecuaţia asta?

Nu. Eu mă gândesc la un sistem foarte coerent de taxe şi impozite. Asta nu se face cu un singur lucru, ci prin modernizarea întregului sistem.

Pe aceeaşi idee, beneficiarii sistemului de asigurări de sănătate sunt 18 milioane, pe lângă cei numai trei milioane care contribuie. Sunt foarte multe categorii sociale care sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate. Acolo iar este o sursă importantă de venituri.

Impozitele pe proprietate în Romania sunt fie inexistente, fie foarte mici, fie nu se plătesc...

...fie foarte mari, ca proporţie în salariu. Vă dau exemplu taxa locală auto, care nu este deloc mică.

Bun, depinde cum vreţi să consideraţi. Este mică în raport cu nevoile autorităţilor locale. Pentru că, până la urmă, un kilometru de drum sau un sistem de semaforizare costă aproape la fel şi în România şi în Germania, veniturile autorităţilor de aici fiind aici de şapte ori mai mici decât în Germania.

Taxa respectivă este la rândul ei de şapte ori mai mică decât în Germania. Prin urmare, ce primeşte cetăţeanul român este mult mai puţin decât primeşte germanul.
Acuma, nu poţi să spui "taxele sunt mari prin comparaţie cu salariul" şi să-ţi doreşti în acelaşi timp servicii sociale ca în alte state europene.

Fiecare român aşteaptă, pe bună dreptate, servicii la nivel european. Le spunem cetăţenilor că sunt membri ai Uniunii Europene.

Cetăţeanul român se duce acum la Munchen sau la Paris sau la Amsterdam, pe unde scrie ca ma plimb eu , şi constată că nivelul serviciilor de-acolo, calitatea străzilor, a transporturilor este mai bună decât la Bucureşti.

Îşi doreşte să aibă aceeaşi calitate. Dar nu se uită la cât munceşte, cât de eficient e şi cât e taxat cetăţeanul neamţ. Până la urmă, dacă te duci la un hotel de 5 stele te aştepţi să plăteşti servicii de nivel ridicat. E greu să te aştepţi să te duci la un hotel de două stele, să plăteşti şi să te aştepţi la servicii de cinci stele.

Per ansamblu, aceasi gargara incompetenta si de toata jena: Romania si finantele ei se poate rentabiliza prin taxe. Nu am vazut niciunde pe cineva sa aduca argumente unei rentabilizari adevarate, un sprijin real adus productiei, un sprijin real adus oriunde, in afara "marilor afaceri" locale, care presupun strict comert.
Ne comparam cu nemtii? Noi traim mai scump, construim mai scump, chiar murim mai scump decit nemtii. Sintem platiti apriori mult mai prost ca nemtii, in principiu cu cit lucrezi mai mult, au altii grija sa fii platit mai prost, ba chiar sa fii dat afara, ca dai exemplu rau. Si acest gunoi de om mai are si tupeul sa ne scoata pe nas comparatiile astea? Bai dobitocule, te-ai uitat un moment macar CUM au rentabilizat nemtii? Si cam ce oameni au ei la finante? Cam cum vad ei viitorul? Iar tu vezi in continuare scaparea in pielea a 7-a luata de pe amariti in loc sa iei taxele de pe cei care le datoreaza? Pentru ce puii mei esti platit, sa te joci de-a baba de la ghiseu, in loc sa gasesti solutii?

Din discuţia noastră de până acuma, urmărind firul logic, de vină pentru nefuncţionarea sistemului sunt veniturile mici ale populaţiei

Nu poţi să spui că e vina cuiva că sunt salariile mici. Există o vină istorică pentru nedezvoltarea României. Şi aici intrăm în alt subiect. Când nu s-a dezvoltat România? La începutul secolului trecut? După 1947? Sunt multe perioade în care România ar fi trebuit să se dezvolte şi n-a făcut-o.

"Greaua mostenire". Gunoi cu ochi, contabil cacacios, din vina cui se perpetueaza asta? In principal din cauza unor contabili care au impamintenit ideea ca nu e RENTABIL sa platesti munca.

Nu ce facem pentru el. Am întrebat cum ne gândim să-l taxăm mai mult.

Bun, îl vom taxa după posibilităţile lui. Eu pot să-i pun taxe mari pe proprietate. Dar degeaba le pun dacă el nu le plăteşte.

Aici există o raţionalizare a taxării cu veniturile cetăţenilor. Adică n-o să punem în Călan un nivel de taxare european de 1.000 de euro pe an pentru un apartament cu două camere. În acelaşi timp cred că şi acolo sunt vile de 400.000 de euro şi plătesc taxe ca pentru o casă de 20.000 de euro.

Şi cum va arăta această taxă pe proprietate?

Păi va rămâne o taxă locală. Pentru că nu ştiu eu de la Bucureşti specificitatea Călanului, a Corabiei şi a Bârladului. Nici evoluţia n-o pot vedea. Există posibilitatea ca o mare fabrică să se deschidă în acel oraş şi atunci devine unul bogat. Au fost cazuri. Va mai trebui să acceptăm că în România trebuie să avem o valoare reală a proprietăţii. (Andrei Gheorghe intră şi iese din birou)

Care este valoarea reală a proprietăţii?

În mod normal este valoarea de tranzacţionare. În unele ţări se lucrează cu valoarea de inchiriere. Sunt nişte tabele cum sunt cele de la notariate.

Ok. Si ce ai sa faci, din nou o sa puneti un 0,01 in plus la taxele celor cu vile scumpe, ca sint si asa putine, si o sa puneti un 200% la taxele saracilor, ca vezi-doamne, daca nu traim ca nemtii, macar sa platim ca nemtii, nu? Nivelul real al valorii proprietatii? Daca te uiti mai bine, noi avem preturi aproape ca in Austria, iar veniturile noastre sint sub cheltuielile austriecilor pe prezervative. Insa in continuare insistati ca asta e nivelul corect, doar-doar nu se supara "imobiliarii" pe voi. Fucking funny.

Care este ideea dvs. de imagine a ministerului? Sunt multe întrebări legate de numirile pe care le-aţi făcut în acest sens.

Ideea mea a fost de a deschide ministerul. Părerea generală despre Ministerul Finanţelor este că e o instituţie închisă, necomunicativă şi oarecum adversară a cetăţeanului.

Vă pot spune şi de ce.

Îmi veţi spune că pentru că încasăm taxe şi impozite. Şi e foarte normal să fie aşa când oamenii trebuie să dea bani.

Desigur, oamenii stiu ce inseamna o adunatura de hoti. Poate nu ar fi asa daca in schimbul mega-impozitarii rRomanesti cetateanul ar si primi ceva. Ceea ce nu se intimpla, de fapt. Primeste doar firimituri, si alea date in scarba si total injust.

***

Intr-un cuvint, ce se naste din pisica, soareci maninca. In continuare, noi insistam ca economia rRomaniei poate fi rentabilizata prin taxe. Insistam ca adevarata cale e doar comertul, comisionul. Orice, numai sa nu trebuiasca sa facem treaba adevarata. Si dam in cap oricui incearca sa faca ceva pe termen lung, ca de exemplu agricultura sau productie, exploatare de resurse, etc. Ba chiar mai mult, incepem sa insistam ca trebuie sa avem o economie de virf, rentabila, fara cumparatori. E foarte usor sa vrei taxe de Germania. Greu e sa le si obtii. In stilul asta, rRomania se va sparge precum curul unui homosexual in timpul primei nopti de amor. Daca in continuare vor insista ca cei ce oricum au prea mult TREBUIE sa fie exceptati, iar cei ce nu prea au de nici unele trebuie impovarati, nu vad un viitor acestei tari. Nu mai vorbim de viitorul politic al PDL. Sau poate merg pe ideea ca dau un tun cit mai pot, si fug in Argentina, mai stii?
Ma asteptam la mai mult de la acest om. Descopar insa ce descopar la orice amarit de contabil neaos: lipsa totala de viziune, prostie retrograda crasa, rea intentie totala fata de masa contribuabililor. Si dispret total fata de conationali, ascuns, nu foarte bine sau atent, sub vorbe pretentioase. De fapt, ce ne zice el este ca va trebui sa dam si a 7-a piele pentru ca smecherii sa nu trebuiasca sa plateasca nimic, in continuare.
***
Oare exista o conspiratie la nivel inalt care sa pregateasca tara de o noua epoca de intuneric marca PSD? Ca actioneaza toti de parca asta doresc cu ardoare.
***
Later Edit:
Gimme hope, Jo'anna
Hope, Jo'anna
Hope before the morning come...

.....aahmmmm, pardon!
Gimme Dope, Jo'anna...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu