joi, 11 martie 2010

Joaca cu posibilitatile.


Criza, reduceri, disponibilizari, scandal, aberatii legislative... totul pentru a mentine pe linia de plutire, dar strict acolo, aceasta corabie ciuruita a Marinarului Demagog al tarii. Iar, pentru meoare, un zaharel aruncat, ca o virtuala "luminitza de la capatul tunelului". In acest caz, un "tarm prea indepartat", mai degraba.
Programul "Prima Casa". Statul rRoman, garanteaza pentru cetatean, in fata bancilor. Pentru a relansa creditarea. La prima vedere, minunat, o data in istoria lui, statul ajuta cetateanul. Haideti, insa, sa vedem cam ce inseamna asta de fapt, si de ce se agita atita dusmanul natural al rRomanului, Statul, in toata splendoarea lui, sa-l ajute.
***
In primul rind, garantarea asta a statului e un semn super rau, dupa mine. E un mod de-a recunoaste ca omul de rind nu va avea bani de o viata normala, si inca pe termen lung. Deci, ciorba are cam alt gust decit ar vrea sa credem celebrii relansatori ai economiei, expertii nostri financiari. Spun de ei caci asta e moneda batuta cel mai tare, de la ei se asteapta scoaterea din bezna. Hilar, in fapt, insa, caci pentru a avea o economie nu ai nevoie de contabili sa numere banii, ci de oameni sa-i faca. Dar whatever. Semnul in sine e tot un semn rau, de oriunde privesti.
Insa sa privim un pic dincolo de aspectul simbolistic al gestului, si sa vedem cam ce ar putea decurge din el.
"Intamplarile si faptele care urmeaza sint pur speculative, si nu au nici o legatura cu persoanele in viata sau actiunile lor". Asta ca sa subliniez ca e vorba de o speculatie.
Ce s-ar intampla daca rRomanii ar da din nou buluc la credite imobiliare? Sa exersam un pic in domeniul "reavointa reactionara de dreapta" si sa speculam!
Pe baza a diverse acte mai mult sau mai putin veridice, Bancile ar credita, DIN NOU, cetateanul ca sa cumpere apartamente noi. Totodata ar credita si Firmele care construiesc asa ceva sa le faca. Totul bun pina aici. Statul garanteaza ca Bancile isi primesc banii. rRomanul mai adauga o echipa de proprietari fictivi la cei de pina acum. Insa, situatia economica de pina acum ramine asa cum este. Iar proaspatul "propetar" nu mai poate plati. Ok, nici un bai, doar a garantat statul. Insa, ce inseamna asta pentru omul de rind? De exemplu Bancile nu isi permit executari silite, la noi, din cauza ca dupa ce ar face asta, nu s-ar mai baga nimeni la creditele superscumpe oferite de ei. Nu mai vorbim de..."pierderea" inregistrata, o data cu scaderea preturilor la care ar putea vinde ce au confiscat, care ar pune in pericol scaunele sefilor. Insa STATUL ROMAN nu are NICI O PROBLEMA cu asta. Si atunci, ce s-ar intimpla? Ati zice ca efectul ar fi benefic, caci ar duce la o drastica scadare a pietei imobiliare, mult-mult prea umflata pentru nivelul nostru de tara. La prima vedere ar fi un efect benefic pentru cetatean. Insa, hai sa ne uitam cine ar beneficia DE FAPT de asta. ULTIMII candidati la credite fix si-au bulit ultima sansa, si au pierdut si banii bagati in celebru program cu Prima Casa. Ok, atunci cine va scapa statul de cohorta enorma de imobile confiscate? Simplu: PREMIANTII. Pe nimic, in baza licitatiilor trucate. Care, bine mersi, le vor inchiria, investitia fiind undeva la 50% sub nivelul normal. Punct ochit, punct lovit, cheltuielile cu campania electorala platite, tot in regula, se poate purcede la urmatoarea campanie.
De fapt, e singurul mod in care, la ora actuala, legile abracadabrante ale rRomaniei ar permite o tinere in friu a preturilor superumflate sustinute de sistemul bancar.
Inca insistam sa fim o tara de proprietari, in conditii in care noi avem nivel de retributie un pic peste Africa centrala. Staneeee, las-o bre! Chiar credeti ca pasa cuiva de asta? Ce vrem, spre ce nazuim, ce ne doare?
Sa fim seriosi, Statul rRoman, in forma de acum, nu va face NICIODATA NIMIC decit pentru clientii politici pe care ii are de servit. Pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca daca se va intimpla asta, ne aflam in fata primului plan rRomanesc pe termen lung de la revolutie pina acum. Chiar daca e potrivnic cetateanului.
***
Puteti spune ca sint rau, ca vorbesc prostii, ca nu poate fi chiar asa, ca sint un idiot. Si cam tot ce va mai trece prin minte. De data asta sper si eu sa fie asa.

Un comentariu:

  1. prefer sa cumpar o casa afara...in romania sistemul de creditare te falimenteaza...

    La mine pe blog Micul Trompetescu se viseaza Fidel Castro iar Micul Chucky se crede Che Guevara!!!!

    RăspundețiȘtergere