vineri, 26 martie 2010

Nevoia unei campanii de alfabetizare

Este o imagine care a tot circulat prin presa...
Cum vorbea personajul in cauza, cam stiam. Acum vedem si cum scrie... Ok.
Daca ar fi fost ceva accidental, mai-mai treceam cu vederea. Dar nu. Este expresia clara a nestiintei, a inculturii. A unei scoli facute in dorul lelii, a unei lipse de autoinstruire.
Ce este insa foarte trist, extrem de trist, este faptul ca analfabetismul este o problema aproape generalizata la tinerii de azi. Foarte multi tineri, detinatori a unei hartii numite diploma de bacalaureat sau de licenta, nu stiu nici macar sa exprime idei coerente, un punct de vedere argumentat logic sau sa scrie corect gramatical. Nu mai punem la socoteala lacunele din cultura generala. Trecem peste. Or invata ei mai tarziu, cu putin noroc, la scoala vietii... Eba este doar o tanara care iese in evidenta, stim de ce. Dar in spatele ei sunt milioane de alti tineri analfabeti. Si care nu recunosc asta, nici macar cand le demonstrezi negru pe alb. Este greu sa accepti ca ai o problema grava. Este problema scolii actuale, a educatiei de acasa, dar dincolo de asta, este problema ta personala. Pentru ca ai datoria sa te instruiesti permanent, de-a lungul intregii vieti (lifelong learning). Vor fi unii care vor spune ca poti trai si asa, si inca foarte bine. Ok, dar doar poti sa traiesti... depinde de fiecare la ce nivel vrea sa o faca.

Se organizeaza campanii pentru elevii si studentii capabili de performanta. Ok, minunat. Ar fi insa mai utila una pentru cei incapabili sa se exprime corect. Sunt mult mai multi. Din pacate...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu