duminică, 28 martie 2010

ora pamantului

Incep prin a spune ca ce urmeaza e strict parerea mea de roman deoarece si noi ca tara ne-am alaturat campaniei.

Earth Hour, un concept frumos ambalat, scopuri inaltatoare….nimic de obiectat la acest lucru…anul acesta editia nr. 2.

Eu insa ma intreb cati din cei participanti la aceasta campanie, de la un om pana la o tara, vad mai departe de:

- ia uite gigele, da la stiri de ora pamantului

- aham

- sambata sa stingem si noi lumina

- pai de ce fa?

- asa zice, ca cica militam pentru astia sa nu mai faca experiente cu natura

- asa si?

- cica mai e si concert in aer liber si e gratis

- pai zi asa fa! nu ma lua tu pe mine cu stinsul luminii

(adaptat dupa „buletinul de stiri”)

Nu vreau sa zic nimic de rau de campania asta dar in afara de anuntul cu cateva zile inainte si atentionarea asupra zilei, in restul anului nu stie nimeni nimic, nu vezi acolo nici macar o emisiune, un panou, un e-mail pentru a pune fix punctul pe i si anume ca fiecare din noi sa constientizeze ce inseamna grija asupra naturii, asupra consumului excesiv, asupra industrializarii si/sau cercetarea si testarea a tot felul de tehnologii care pot duce la deteriorarea mediului.

Lucrurile nu mi se par asa simple, tzac pac a venit ziua cu pricina, am stins lumina, am stat asa pe intuneric si dupa ce a trecut ora respectiva le-am pus pe toate in functiune, ne-am culcat si a doua zi baaa voi ati stins luminile? da … si eu bah hahaha….apoi viata reintra pe fagasul normal pana la urmatorul an cand o sa li se aminteasca de stinsul luminilor.

Am auzit la radio ceva despre partea economica….cum ca faci si economie la factura….sincer asta nu are nicio legatura cu faptul ca poti sa platesti sau nu o factura astronomica…e vorba de simpla constientizare care sub tot ambalajul sclipitor de „hai sa ne implicam” se pierde…si ajunge un soi de hai sa comparam procente ca uite cu cat a scazut consumul in intervalul orar 8 juma – 9 juma (si ca am amanat distrugerea cu o ora)…moama ce tari suntem. Evident aspectul economic nu e de neglijat, te poate motiva in prima instanta dar daca nu o faci constant e egal cu zero.

De curiozitate am citit pe site-ul campaniei mesaje scrie de romanasii nostrii si unul m-a facut sa rad … una a scris ca ea a stins lumina pana la 7 dimineata ca a dormit….ce pot sa zic sunt absolut convinsa ca a stiut pentru ce a stins lumina.

Cica e un semnal de alarma ziua asta…..asa este, numai ca se spune ca cei care sting luminile o fac pentru a trage un semnal de alarma celor care distrug planeta!!! Imi si imaginez nshpemilioane de oameni si din aia cateva sute de mii care distrug planeta… iar restul mielusei .. si mieluseii zbiara…baaah vezi ca distrugi planeta … no fucking way!! ..semnalul de alarma e pentru individ, pentru a constientiza singur de ceea ce face…de la el ca om pana la el ca om lucrand intr-o societate s.a.m.d cu structura pana la om-natiune.

Eu personal nu am stins lumina respectiv tot ce fuctioneaza pe baza de curent pentru ca asta fac mereu cand nu utilizez acel lucru si nu neaparat pentru aspectul economic ci pentru ca sunt paranoia cand vine vorba de lasat lucrurile in functiune si plecat de acasa sau mna furtuni, chestii, etc (excluzand frigiderul si mancarea care se strica, daca tot il pornesti-opresti) dar si pentru ca pana nu o sa vad eu ca si in alte zile (decat inainte de za mighty day) apar mesaje si atentionari asupra problemei reale a deteriorarii mediului .. nu misc nimic.

Oare problema asta nu e asa de importanta pentru a fi strecutara intre reclamene cu ONG-urile ma’sii care militeaza pentru orice kkturi pe bani publici?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu