miercuri, 14 aprilie 2010

Nori de furtuna...


Domnul Lucian Davidescu a publicat un articol destul de interesant pe Romania Libera. Nu am sa citez tot articolul, ci doar unele pasaje, zic eu, destul de interesante pentru noi, dar pe care, as usual, majoritatea vor prefera sa le ignore. Pe motiv de:"....aaaaa, finante....".
***
"Despre trecut. Fără o viziune de dezvoltare şi fără o proiecţie bugetară pentru mai mulţi ani, România a aşteptat întotdeauna soluţiile de la alţii.
Despre prezent. „Centura de siguranţă" - adică împrumutul care trebuia ţinut în vitrină pentru a da încredere investitorilor - a cedat, iar banii au fost cheltuiţi, în mare parte, pentru salarii şi pensii sau pentru susţinerea unui curs valutar slăbit de foamea de bani a statului. Între timp, bolile bugetului au rămas aceleaşi. Cheltuieli în creştere, contracte publice la preţuri nesimţite, birocraţie inutilă şi bătaie de joc faţă de contribuabili.
Despre viitor. Guvernul se uită la cifre şi se gândeşte dacă să ia o decizie cinică. Tăiem acum ce trebuie tăiat sau lăsăm factura pe seama administraţiilor şi generaţiilor următoare?
Criza de acum a prins România pe un val de creştere nesperat, cu suficiente resurse economice încă neexploatate şi cu o largă marjă de manevră pentru tăierea de cheltuieli inutile. Iar felul în care a fost luat şi cheltuit împrumutul de la FMI poate avea drept unică scuză faptul că prăbuşirea economică a fost prea rapidă şi prea dură. Dar nu mai există nici o scuză dacă România va ajunge să încheie mai mult decât un acord simbolic şi să ia un nou împrumut. A avut suficient timp la dispoziţie pentru a-şi face temele. Dacă nu reuşeşte nici de data asta, o aşteaptă soarta naţiunilor mereu îndatorate: servitute perpetuă sau faliment."
***
Voi ce intelegeti din toate astea? Intelegeti ca si mine, ca de fapt ne conduc niste diletanti celebri, care se ascund in spatele declaratiilor pompoase la televiziunile favorabile, sau in spatele tacerii la cele incomode?
Toata lumea o sa se repeada acum sa zica ca am ceva cu Boc. Da, domnilor, am. Am, deoarece e total nepotrivit pentru acesta cumpana prin care trece tara. Dar ia sa vedem mai bine cine e acest domn Boc, dupa informatiile publice:

Emil Boc (n. 6 septembrie, 1966, Răchiţele, Cluj) este un politician român. La alegerile locale din 2004, a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca şi în 2008 reales în această funcţie, cu 76,2% din voturi.[2] Din 25 iunie 2005 este preşedinte al Partidului Democrat, şi, după fuziunea cu PLD, preşedinte al Partidului Democrat Liberal rezultat din această fuziune. Emil Boc este unul dintre promotorii doctrinei populare. În urma desemnării ca prim-ministru, formează Guvernul Boc care a primit votul de învestitură al Parlamentului şi a depus jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu în 22 decembrie 2008 si a fost demis de Parlament pe 13 octombrie 2009. A fost reinvestit in functia de prim-ministru pe data de 17 decembrie 2009 de preşedintele Traian Băsescu.

A terminat în 1991 cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj, iar în 1995 pe cele ale Facultăţii de Drept. Începând din 1996 este înscris ca avocat în Baroul Cluj. Din 2000 este doctor în ştiinţe politice şi filosofie politică, precum şi doctorand în drept constituţional şi instituţii politice. În prezent ocupă postul de conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj.

***

Ok, tot bun. Un om cu facultate, ba chiar mai mult. In masura in care putem spune ca exista o facultate a politicii. Dreptul...stim cu toti ca e doar o gargara, devine serios doar in urma practicii, nu a teoriei.Totusi, sa spunem ca portofoliul acestei..."muste in curul calului" e destul de populat, in materie de pregatire. Insa, omitem un lucru grav. Pregatirea e cea adecvata? Intr-o perioada in care doar un bun administrator ne mai poate scoate la liman, un economist pus pe treaba, un dezvoltator serios...noi incredintam asta unui avocatzel pitic ? Chiar daca e unul cu "succese la portofoliu" in domenii teoretice? Lungul sir de "inovatii" idioate propuse de acest imbecil s-a vazut. Ca pina si Basescu a realizat ca a lansat in politica de sus un monstru al prostiei si egocentrismului am vazut de curind. Intrebarea e simpla: a stiut cine e Boc? Din pacate, ma tem ca da. A sperat ca il poate controla total? Si asta ma tem ca da. Realizeaza ca sintem pe marginea prapastiei din cauza celui mai incompetent guvern de la Radu Vasile inspre acum? Ma tem ca e chiar absolut sigur de asta, chiar as putea paria ca a mizat pe asta. NU va amagiti cu ideea ca Basescu a avut nevoie de un om docil pentru a implementa reforma. NU intentioneaza nimic de gen, dovada e tacerea, "concediul" de dupa alegeri, si brusca "uitare tipica" a PDL a promisiunilor electorale.

***

Considerind toate acestea, se pune o intrebare simpla: Care mama naibii e scopul final? Tot consumind, neproducind, cheltuind aiurea pe "premianti", ne indreptam cu viteza luminii spre o situatie mai grava ca a Greciei. Ne indreptam spre situatia Argentinei. Ok, vom falimenta, va fi nasol. Si ei ce vor face, vor urca frumusel in avionul de Rio? Ma tem ca da. Toti de-a valma. Indiferent de partid. Si isi vor ride in barba.

***

45 de ani de comunism. 21 de ani de democratie. Faliment iminent. Taranul de la oi tot acolo, glorios, la putere. Noi, rizind de capra vecinului, toleranti la modul cel mai idiot cu putinta. Va mai mira ceva? Pe mine nu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu