marți, 1 iunie 2010

Ay, ay, ay, aaaay... Canta y no lloreees!


Trei mexicani. Cinta frumos, motivant chiar. Doamna e vrajita cind de unul, cind de altul. Fiecare are argumente, fiecare are interpretare, fiecare are sarm. Nehotarirea doamnei spre un candidat anume denota insa lipsa de argument real, pe acelasi mesaj. Iar la final, doar baba aplauda. Daca va uitati cu atentie, veti observa o oarecare asemanare cu politica locala, fapt care m-a determinat sa postez acest clip aici. "Cielito Lindo", Los Tres Garcias. Pina si numele e predestinat, cei trei Garcea. Fiecare va recunoaste personajele, atit de asemanatoare cu cele neaose, cu un pic de atentie si imaginatie. Imi plac mult accentele pe registre inalte. Sint asa de asemanatoare cu registrele soprane ale politicii locale... Doamna? O blonda, vizibil cam prostana. Alt Deja-Vu local. In ordinea aparitiei, la dreapta Crin Antonescu, voce puternica, mobilizanta, dar fara mesaj; mic trompetist, cu voce usor behaita, deranjant pentru primul catindat, apare Victor Ponta, ca o voce a cartelii eterne; ultimul, dar, evident, nu cel din urma, apare un personaj cunoscut noua (culmea, cu o sticla in mina, imbracat ca boborul), cu voia dumneavoastra, Traian Basescu, cu o voce usor ironica, sfatoasa, dar la fel de lipsita de mesaj concret ca a celorlalti, si cu niste inalte dulci, atit de obisnuita lipsei de cojones a politicii rRomanesti. Ca in viata.
"Cielito Lindo". Nu suna cunoscut mesajul?
***
Minunat peisaj, politica rRomaneasca. Nu trebuie sa fii un profesionist in vreun domeniu, ca sa intri in ea. Din contra, profesionalismul e chiar contraindicat, te marginalizeaza intre rechini. Nu trebuie sa ai mesaje clare, realizabile. Dai un exemplu prost. Nu trebuie sa ai bun simt. Se sperie "boborul" de tine. Nu trebuie sa fii cinstit. Nu te sustine nimeni, nu dai de mancare nimanui cu cinstea. Nu ai voie sa fii sincer. Eventualii sustinatori politici ar putea crede ca nu ai capacitatea sa minti, sa joci "strategic". Trebuie sa ai, insa, niste calitati esentiale. Una ar fi capacitatea de suprimare a realului prin sugestii false, abateri ale atentiei si invinuiri virulente ale altora. Trebuie sa ai un Deget Aratator Hotarit si Nesimtit. La asta se reduce mai tot in politica rRomana: Ei sint vinovatiiiiiii! Sa vina Mineriiiiii! Trebuie sa ai si o inalta capacitate de-a declina raspunderea. Totdeauna exista alti vinovati. Sau SI alti vinovati, intotdeauna cu o vina mai mare decit a ta. Trebuie sa ai grija sa pari doar un mic "gresitor" cu "mari inaintasi". Neculpabilizabili, evident. Din lipsa de putere. Ca e vorba de lipsa de putere sau vointa politica, e doar un mic amanunt, nesemnificativ. Desigur, "lipsa" aceea trebuie sa se manifeste strict in privinta nevoilor publice, in nici un caz in ce priveste nevoile personale sau de partid. Ai parea, doamne fereste, slab. Iar atunci iti pot trage covorul de sub picioare alti pretendenti. Nu, poporul nu o poate face, o data intrat in sistem pe baza votului pulimii. Totul se invarte in jurul "lipsei", mica sau mare, in toate domeniile in care se poate manifesta ea. Neglijam total puterea cuvintului "lipsa", si implicatiile folosirii lui, in diverse domenii si aplicatii. Tara asta a devenit o "lipsa". Cam mare. Mirositoare, la greu.
Trebuie sa intelegi bine, daca vrei sa ai succes in politica, faptul ca nu mai faci parte din aceeasi specie cu alegatorii. Ai drepturi suplimentare, si obligatii reduse. Scapi de culpabilizari juridice si morale. Sufletul tau se poate inalta spre infinit, liber de constringeri umane legate de morala sau cinste. Nasterea Noului Om. Uebermensch-ul materialist-socialist. Materialist, caci scopul principal al vietii tale sint banii. Socialist, caci de acolo ii obtii, de la popor.
Sa mai zica cineva ca rRomanul e primitiv, involuat sau inferior. Cite tari din lume se pot mandri cu politicieni de aceeasi performanta? Prea putine, si acesta e, probabil, norocul speciei umane.
***
Later Edit:
rRamine cum au stabilit, nu? Ca asa-i in tenis...
***
Later-Later edit:
AICI puteti vedea un mic exemplu al "eficacitatii" baietilor smecheri, in spiritul legii si a celor scrise de mine mai sus. Lista condusa detasat de Valeriu Tabara si Nitu Adrian Henorel. "Henorel"?!? WTF? O fi de la partida Pieilor Maro.

Un comentariu: