sâmbătă, 28 august 2010

Circuitul Banilor in rRomania.


Avem o tara. Avem o foame. Avem niste alegeri castigate. Si bani de facut. Cum procedam?
Simplu.
Punem oamenii la plata. Cit de mult se poate, la limita subzistentei lor. Nu, nu e un lucru periculos. Deoarece: dai legi. E dreptul tau, esti cel votat, asa ca "legiuiesti". Abuzezi. In baza a ce abuzezi? In baza unei Constitutii defectuoase, mostenire de aur de la inaintasi, oricine ar fi acei inaintasi. Mostenirile se accepta, nu se discuta. Iar prin legi te acoperi, te ridici deasupra lor. Spilul e sa intri in sistem. Odata intrat... haleluia, tara, pazea ca venim!
***
"Statul" se da de ceasul mortii sa scoata o lege a salarizarii care sa salveze sistemul, asa cum e el. Citeam azi de dimineata despre intentia de-a promulga anual o lege care sa stabileasca salariul minim, in limita bugetului. Minunat, salutar, genial: in acest fel nu ne mai punem in situatia de a nu fi in stare sa platim salariile, ca tara. Tot bun, dar ce inseamna de fapt asta? Inseamna ca se doreste o polita de asigurare in avans asupra incompetentei si cheltuielilor bugetare asa cum sint ele. Iar orice ar fi, salvarea sistemului sa fie facuta, legal, de platitorii de taxe, indiferent cine si cit devalizeaza. Un fel de ..."nu te intereseaza cum am cheltuit ce ai platit tu, plateste in continuare CIT VREAU EU, deoarece eu hotarasc cit si ce maninci astazi, tu si familia ta! Daca nu vrei si nu vrei, te inchid pentru neplata datoriilor catre noi, adica catre STAT!" O sa spuneti ca nu e asa, ca nu se poate asa ceva in Romania acestui secol, si in nici un caz in Europa.
Ba se poate. Chiar prea bine.
Deoarece.
Nici pina in ziua de azi nu exista moduri clare de control asupra cheltuielilor statului.
Nu exista vreo lege care sa pedepseasca abuzul de functie.
Nu exista vre-o lege care sa responsabilizeze, personal, angajatul statului care ia decizii in defavoarea statului, in detrimentul celor bune, si asta pentru foloase personale.
Nu exista o lege care sa permita un control efectiv asupra foloaselor necuvenite. ANI e o gluma, orice ati zice.
***
Domnilor fani PDL: dupa ...hmh, pleiada de legi tendentioase si favorizante date de acest partid, prin guvernul si parlamentarii sai, NU cred ca e loc de indoiala asupra realelor intentii ale dinsilor. Da, o sa imi scoateti ochii cu Cristi Preda si altii. Eu va intreb doar atit: cum dumnezeu nu va dati seama ca PDL e pastrat "idealist-free" la nivel de conducere? O parte "revolutionara" NON-EXECUTIVA in randurile PDL e la fel de importanta ca si nemultumirile oamenilor la adresa guvernului. Adica, exista. Dar absolut degeaba. Se ignora glorios.
Domnilor fani PSD: nu ma aburiti ca PSD ar face altceva. Mai degraba cred ca ar avea serios de furca in a cauta un alt "ambalaj" la ceea ce se face acum. Ma tem ca ar avea si succes, PSD are oameni destoinici la asta, ca de exemplu Nastase, Hrebe si altii.
Domnilor fani PNL: despre voi, nimic de zis. PNL pina acum nu a afirmat decit ca VREA. Stiu, vrea TOT, dar asta nu e nici pe departe o solutie.
***
Romani, voi realizati pe cine ati votat/veti vota? Realizati ce vi se intampla? Cu ce difera carmuirea rRomaniei Democrate de un Imperiu? Nu ma luati cu diferente de expresie si catalogare, ca nu tine. Metoda si sistemul e acelasi.
In mod democratic dorim sa traim intr-un imperiu? O intoarcere la iobagie e nirvana acestui "bobor"? Pare-se ca da. Si, mai rau, chiar si cei ce vizibil inteleg doresc asta. Sau, poate, de fapt nu doresc sa gindeasca.
Domnilor privati, sau angajati la privat. Asta se intampla si cu banii platiti de dumneavoastra. Indiferent de ce credeti. Iar la cum "merge" Statul rRoman, ma tem ca, in scurt timp, DOAR din banii munciti de dvs.!
Ati dorit un nou Mihai Viteazu in persoana Cocalarului de Murfatlar? Il aveti. Dar nu uitati ca numitul Mihai, pe numele de familie Patrascu, a legat iobagii de pamint. Dar asta e istorie. Iar pe rRoman nu il intereseaza cartea, scoala. El are scoala vietii. Mai mult decit suficient.
***
Pe cind un coeficient minim de salarizare de 50 ron? O diferentiere clara a functionarilor, retribuita cu indici de de la 20x coeficientul minim? A "alesilor cu de la 50x? Eu pariez pe luna Ianuarie, 2011.
"They win, we fuckin' loose!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu