duminică, 26 septembrie 2010

Traian Basescu. Cele 5 minute care lipsesc.


5 minute. Intotdeauna, asta face diferenta. Cele 5 minute cu care esti mai destept cind iei o decizie. Insa, din pacate, trebuie sa ai ceea ce americanii numesc "prerequisites", adica sa fii destept, chiar daca folosesti asta doar 5 minute. Nu, aici nu e vorba de viclenie. Sa nu facem confuzia celor marunti, si sa credem ca un om viclean e si inteligent. De obicei, una exclude pe cealalta.
***
Devine amuzanta panica guvernamentala, prezidentiala si politrucistica. Ca sa vezi ca prostul satului a speriat mai mult decit orice organism international, orice protest sindical, si orice bun simt. Diferenta a facut-o arma. Nu arma, fizic, ci ideea armei.
Insa, cele 5 minute lipsesc cu desavarsire chiar si in al 12-lea ceas, se pare. Prostia triumfa, peste tot si orice. Iar, precum se stie, prostul e deobicei fudul si incapatinat. O tara intreaga poate sa moara, atita timp cit ce spui tu e Lege. Pret mic, pentru un orgoliu mare. Stim toti ca motivul grevei, cei 25% in minus la salariu, pe care se pregatesc sa il permanentizeze, in pofida unei legi date tot de ei, e o solutie... hmh, NU e o solutie, si tocmai aici e clenciul. Au crezut ca scapa de criza cu o decizie de amator, de suprafata, "echitabila" in egalitatea categoriilor pe care le loveste. Si, bad surprise, nu e suficient, si nici pe departe indeajuns. Banii se duc, aproape la fel de repede ca inainte. Pe undeva se refuza a se intelege ca o economie muribunda NU poate suporta capuse. Chiar daca e vorba de clienti, de angajati sau chiar institutii. De o obraznicie perfecta, economia asta, nu vi se pare? Cum isi permite sa il sfideze chiar si pe Marele Marinar si Gasca Lui?
***
Si aici, se vede cel mai tare lipsa celor 5 minute de inteligenta. Fie si politica. DACA existau cele 5 minute, Basescu se dezicea complet de Boc, si de PDL in speta, la remaniere, sau macar la momentul cind s-a vazut CE inseamna celebra remaniere. Si ar fi devenit, cu adevarat, neutru. Un guvern de "specialisti" ar fi inchis gura tuturor. Asa, putem zice ca a murit pe propria lui limba. Ca orice pasarica. Prostia, aplicata domeniilor de varf ale economiei, costa.
Intrebarea interesanta e daca printre politrucii actuali, s-ar fi gasit destui specialisti, nu "specialisti", care sa ne dea o sansa de evitare a falimentului. Evident, nimeni nu ar fi promovat specialisti impartiali politic, o data intrezarit ciolanul, nici macar sub amenintarea falimentului general. Foamea nu reprezinta o problema, pentru clasa politica. Deci, cele 5 minute ar fi putut fi gasite in interiorul spectrului politic? Ceva ma face sa cred ca nu. Si atunci, care ar fi solutia? Habar nu am. Sincer. O tara ca a noastra NU are sanse sa iasa din situatia de fata cu cei oferiti pe piata politicului. Inca o revolutie? Inca o razmerita provocata de foame? Usor de facut, dar care e scopul ei? Mai putem gasi un Rege Ferdinand pe undeva?
***
Interesant cum nici unul din cei pregatiti la scoala comunismului nu a reusit sa transforme, in acele ultime 5 minute, viclenia in inteligenta.

Un comentariu:

  1. Aud că a renunţat şi Bocul la escorta poliţiei. Ce face boss-ul devine un act care trebuie copiat neapărat de toţi politrucii din jurul său... Doamne, ce vremuri trăim!

    RăspundețiȘtergere