vineri, 26 noiembrie 2010

Coreeni, si bombardelele lor


Acum ceva zile, Coreeni au inceput sa dea cu bombardele. Scenariu lipsit de inedit si de originalitate, in acea parte a lumii. Mare zavera internationala, in schimb. Scenarii peste scenarii, apocalipse peste apocalipse. S-a ajuns pina la banuiala ca Coreea de Nord ar putea ataca nuclear Japonia.
***
Se pregateste o schimbare la nivel inalt la "mancatorii de usturoi" din Nord. Insa, ma tem ca asta nu jhustifica acest atac. Kim Jong al x+1lea NU are nevoie de afirmatii belicoase ca sa conduca la el acasa. E un despot perfect acolo. Binecuvintat de China, deci inatacabil.
Totusi, atunci, de ce tot acest circ?
Ma tem ca raspunsul e, si de data asta, de partea banilor. O sa ma intrebati cum e posibil, Coreea de Nord e praf, economic vorbind. Ei sint praf, e foarte adevarat. Dar sa ne uitam un pic in cine si in ce da, la o bataie mai lunga, asa.
In primul rind, da in pietele Asiatice. Ar fi un tun puternic, un razboi in zona, de pe care ar avea prea putini de profitat. Totusi, cine sint acei putini care ar profita? Ma tem ca totul se reduce la China. Cum? In mod direct, si lor le-ar afecta economia, veti spune. Desigur ca da. Insa. Hai sa ne gandim un pic. Pe cine, in afara sferei asiatice, afecteaza in mod direct, asta? Pe Americani. Cum? Piete, burse? Vax, la asa ceva se supravietuieste. Problema e ca America e in pragul lansarii unei inflatii controlate, in scopul clar de-a tepuii creditorii. Iar cine e cel mai mare creditor al Americii, la ora asta?
Din pacate pentru ei, China.
Ce se intampla, daca izbucneste un razboi? Se apreciaza si consolideaza dolarul. Iar Chinezii vor prezenta urgent factura scadenta.
China a aplicat aici un fel de Third Person Sabotage, un fel de Third Person Shooter, ca sa fim moderni in exprimare, si pe placul amatorilor de Counter Strike.
***
Parerea mea e ca, de fapt, e doar un avertisment dat Americii. Incercarea de-a trage tepe nu mai tine de la un punct, pare-se. Iar aceasta faza e doar inceputul unui lung sir de picioare in gura pe care le va primi America. Picioare aplicate cu bocanci ganditi si fabricati chiar de ei.
Nimic injust aici. Nu exista scuze pentru ce au adus ei asupra unui mapamond intreg, economic vorbind, in ultimii 20 de ani.
***
Imi inchipui fata Maimutei Prezidentiale Americane, cind i-sa explicat care e de fapt spilul la faza asta. S-o fi enervat, cind s-a prins ca sobolanii isi bat joc de el si de pretentiile lui de smecherie? Realitatea e ca asiaticii dispretuiesc negrii...

3 comentarii:

  1. Americanii au declarat că vor susţine Corea de Sus. Aşteptăm continuare evenimentelor, atenţi fiind noi şi la ce vor face China şi Rusia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, n-am idee despre ce cred asiaticii despre negri, se prea poate, China sa aiba ceva de castigat de aici. Dar coreenii chiar ma calca pe nervi, au mai multe rachete decat animale domestice, pentru consum propriu. O sa iasa un mare rahat (scuze de expresie, dar m-am enervat), dar suntem cam multi pe lumea asta. Mai ceva bombardamente ( posibil nucleare), avioane, trupe, morti, raniti, profitori,mai multa saracie, mai multa mizerie. Fuck off!

    RăspundețiȘtergere
  3. Evident ca americanii ii vor sustine pe coreeni, doar ii aprovizioneaza de ceva vreme cu armament. Pe de alta parte, SUA are o economie bazata pe razboi si imi vine greu sa cred ca nu se vor implica si nu vor complica situatia. Sunt curios daca cimpanzeul o sa mai pastreze masca de pacificator...

    RăspundețiȘtergere